8 розумних способів полегшити життя архітекторів за допомогою онлайн-інструментів

8 розумних способів полегшити життя архітекторів за допомогою онлайн-інструментів

Дозвольте мені розповісти, як архітектори можуть вивільнити час для більш творчої роботи через використання інструментів планування та проєктування KONE, щоб без зайвих зусиль вибрати конфігурацію ліфтів та ескалаторів, яка цілком задовольнить потреби будівлі.

З поверненням! Я радий знову вас вітати. Мабуть, мій перший блог зацікавив вас. Це добре, бо якщо ви архітектор, дизайнер або консультант, ви не можете дозволити собі НЕ цікавитися онлайн-інструментами планування KONE, оскільки вони можуть експоненціально пришвидшити процес проєктування та допомогти уникнути помилок, які можуть коштувати дуже дорого. За допомогою наших онлайн-інструментів ви легко отримаєте на етапі планування ліфта та ескалатора саме те, що вам потрібно — як с точки зору безпосереднього призначення, так і зовнішнього вигляду.

У своєму першому блозі я розглянув кілька класичних «катастрофічних сценаріїв», яких можна уникнути з самого початку завдяки використанню наших інструментів. У цьому другому блозі я детальніше розгляну процес планування, способи використання інструментів та етапи, на яких варто застосувати KONE Elevator Planner, KONE Escalator Planner і KONE Car Designer.

Дозвольте мені ще раз наголосити, що ці інструменти є абсолютно безкоштовними, і вам не потрібно реєструватися в системі, щоб отримати доступ до всіх наявних функцій.

Інструменти, які допомагають задати напрямок процесу планування на кожному його етапі

Безкоштовні онлайн-інструменти планування від KONE дозволяють уникнути перевірки припущень і виснажливих досліджень на ключових етапах планування ліфтів і ескалаторів.
Безкоштовні онлайн-інструменти планування від KONE дозволяють уникнути перевірки припущень і виснажливих досліджень на ключових етапах планування ліфтів і ескалаторів.

Отже, перейдемо до справи.

Ви проєктуєте велику багаторівневу споруду, як-от аеропорт, транспортний вузол, торговий центр або офісну будівлю, яку щодня відвідують сотні, якщо не тисячі людей. Вони входять до будівлі, підіймаються вгору або спускаються вниз. На щастя, вони рухаються маршрутом, який ви передбачили у своєму початковому плані. Тож вам знадобляться ліфти та ескалатори — багато ліфтів та ескалаторів — і їх потрібно ретельно спроєктувати та розташувати так, щоб забезпечити безперешкодне й ефективне пересування та уникнути вузьких проходів на шляху кожного відвідувача. Якщо пощастить, подорож будівлею стане навіть приємною.

Глибокий вдих... Отже, з чого почати? Що потрібно враховувати? Куди повинні йти ліфти? Скільки місця слід передбачити для ліфтових шахт? Скільки ескалаторів знадобиться? Який їх оптимальний кут нахилу, розміри та швидкість переміщення полотна? Які додаткові інженерні споруди можуть знадобитися? Які місцеві будівельні норми та правила безпеки доведеться враховувати? Чи існує готове заводське рішення, яке відповідає вашому проєкту, або ж вам доведеться пристосовувати стандартне рішення?

В голові одразу виникає мільйон питань. У грудях відчувається тремтіння від паніки, що вас охоплює. Що, якщо, не дай боже, я помилився у розрахунках? Зазвичай саме у такий момент більшість архітекторів і планувальників здаються і звертаються до інженера з вертикального транспорту. Але чи ви усвідомлюєте, що більше не потрібно чекати? Ви здатні самостійно знайти багато відповідей, просто запустивши онлайн-інструменти планування та проєктування KONE на своєму ноутбуці або мобільному застосунку. Це справді так просто! О

сь як слід користуватися інструментами.

1. Яке обладнання мені потрібно? — Розуміння потоку людей

Доступ до спеціальних знань, даних і інструментів моделювання KONE допомагає архітекторам визначити оптимальні потоки руху людей в різних типах будівель.
Доступ до спеціальних знань, даних і інструментів моделювання KONE допомагає архітекторам визначити оптимальні потоки руху людей в різних типах будівель.

Щоб спроєктувати будівлю, яка містить засоби вертикального та горизонтального переміщення великих потоків людей, спочатку треба отримати повне розуміння того, як рухаються люди. Де проходять основні потоки руху? Де існує найбільша небезпека утворення вузьких місць? Скільки одиниць обладнання необхідно для обслуговування пікових потоків? Відповіді на ці питання не можуть ґрунтуватися на припущеннях, бо це точна наука.

Інструменти планування KONE допоможуть вам зрозуміти вимоги вашої будівлі, пов’язані з переміщенням потоків людей. Після введення ваших параметрів інструменти покажуть, що саме вам потрібно, скільки одиниць обладнання знадобляться, скільки місця вони займуть, і яка конфігурація відповідатиме вимогам вашої будівлі (цю функцію поки що можна застосовувати не у всіх випадках).

2. Скільки місця слід передбачити? — Розуміння розмірів

Тепер ви знаєте, яке обладнання вам потрібно. Це початкова точка. Але скільки місця потрібно для нього відвести?

Архітектори, проєктувальники та консультанти зазвичай використовують наші інструменти планування на ранній стадії планування, щоб точно визначити, скільки місця потрібно для встановлення ліфтів і ескалаторів, а також з’ясувати, які спеціальні інженерні конструкції можуть знадобитися. Після введення характеристик, що стосуються необхідної пропускної здатності ліфта та ескалатора, інструменти не лише підкажуть, яке саме обладнання вам потрібно, але й скільки місця воно займатиме.

У вихідних даних буде визначена не лише площа будівлі, яку слід зарезервувати, але й розмірні та конструктивні вимоги для всіх рішень для вертикального і горизонтального переміщення потоків людей. Раптом може з’ясуватися, що ви, наприклад, забули зарезервувати достатньо місця для машинного відділення, або що стеля занадто низька для несучої конструкції ескалатора. З інструментами KONE ви відразу розумієте, скільки місця є у вашому розпорядженні.

3. Чи відповідає мій проєкт місцевим нормам? — Розуміння безпеки

З самого початку переконайтесь, що ваш проєкт відповідає положенням застосовних місцевих норм.
З самого початку переконайтесь, що ваш проєкт відповідає положенням застосовних місцевих норм.

Немає нічого важливішого за безпеку. Але будівельні норми та правила безпеки у різних країнах відрізняються, і іноді важко відстежити всі подробиці. Чи добре ви знаєте європейський стандарт EN 81-20:2014, який визначає вимоги до міцності дверей посадкових майданчиків і кабіни ліфта? Чи знайомі ви з азійськими нормами освітлення кабіни та шахт ліфтів? Якщо ви не затятий фанат ліфтів тоді, швидше за все, ні!

Місцеві норми іноді можуть вимагати застосування додаткових пристроїв безпеки, і це може вплинути на розміри шахти ліфта, конструкцію даху або навіть висоту всієї будівлі — і, отже, на загальну вартість проєкту. Якщо ви просто запозичите стару конструкцію ліфта з попереднього проєкту без врахування цих додаткових вимог, на вас чекають великі витрати на зміни!

У таких випадках інструменти планування KONE можуть заощадити значні гроші. Після введення параметрів і місця розташування проєкту, інструменти автоматично подбають про те, щоб ваш проєкт відповідав застосовним місцевим нормам. І, що найважливіше, ви можете зітхнути з полегшенням та бути впевненим, що робите свій внесок у покращення безпеки користувачів вашої будівлі.

4. Як можна отримати візуалізацію для замовника? — Зручний вивід результатів у формати BIM

Ось одна з моїх улюблених функцій наших інструментів планування: після введення своїх параметрів, ви отримаєте вихідні CAD креслення і моделі BIM, що були розроблені онлайн інструментами спеціально для вашого проєкту. Що може бути простіше?

Тепер у вас є чітко візуалізований «об’єкт», який можна інтегрувати безпосередньо у ваш план будівлі. Крім того, ви маєте щось конкретне, що можна показати замовнику на початкових етапах планування. Цей BIM-об’єкт є стабільним елементом, який можна імпортувати, в залежності від обставин, у разі внесення змін до проєкту.

Інформаційне моделювання будівель (BIM) уже деякий час демонструє тенденцією до збільшення використання в проєктуванні та управлінні будівництвом, і я можу із задоволенням зазначити, що ми — в компанії KONE — постійно працюємо з замовниками, які використовують BIM-моделювання протягом етапів планування, будівництва та управління будівлею.

5. Як поділитися специфікаціями з забудовником?

Ще одна чудова особливість інструментів планування KONE полягає в тому, що «на виході» вони надають документи, що містять технічні умови для обладнання, які можна далі використовувати у власній проєктній документації для опису технічних вимог до будівлі. Потім цю інформацію буде легко передати забудовнику під час запиту на надання пропозиції (RFP/RFQ) і переслати потенційним постачальникам, щоб переконатися, що всі залучені гравці мають однакові вхідні дані та надають свої пропозиції з врахуванням зазначених вимог.

6. Як це буде виглядати? — Підніміть свій дизайн на новий рівень

Перегляньте різні стилі, щоб кабіна ліфта органічно вписалася в загальну концепцію дизайну.
Перегляньте різні стилі, щоб кабіна ліфта органічно вписалася в загальну концепцію дизайну.

Інженерна робота завершена. Можна зітхнути з полегшенням. Тепер слід подбати про зовнішній вигляд. Саме тут вступає у гру KONE Car Designer. Цей простий у використанні онлайн-інструмент, який також доступний у вигляді мобільного застосунку, гарантує, що зовнішній вигляд і враження від вашого ліфта відповідають вашим естетичним вподобанням, стилю вашої будівлі та відчуттям, які ви намагаєтесь викликати у кінцевого користувача.

Інструмент дозволяє змішувати, поєднувати та переглядати безліч інноваційних матеріалів, рішень освітлення та інших можливостей створення стилю, що полегшує пошук найбільш доречних компонентів і матеріалів, які відповідають бажаній атмосфері та середовищу користувача. Інструмент також дозволяє врахувати потреби людей з обмеженими можливостями та спланувати ліфт, який буде до вподоби різним групам користувачів.

KONE пропонує найширший вибір і максимальну адаптивність дизайнерських рішень в галузі, отже — практично безмежний вибір. Я міг би ще довго з захопленням розповідати про це, тож краще повернусь до цієї теми у своєму наступному блозі.

7. Інтуїтивно зрозуміле використання — це просто!

Найкраще в інструментах KONE те, що вони надзвичайно інтуїтивно зрозумілі у використанні. Їх практично неможливо використати неправильно або заплутатися щодо того, які дані потрібно ввести або що станеться далі. Дуже часто подібні інструменти розробляються з точки зору вузькоспеціалізованого технічного фахівця або експерта. Наші інструменти, навпаки, є не тільки точними, але й дуже «людськими», що дозволяє без особливих зусиль скомпонувати та спроєктувати саме те, що вам потрібно. Крім того, результати завжди відповідають вашому конкретному проєкту та дизайну: інструменти пропрацюють за вас складні частини проєкту, звільняючи вашу енергію та час для творчої роботи.

Ми вас «прикриємо»: дайте волю своїй творчості.

8. Докладні дані, яким можна довіряти

Архітектори та професіонали у сфері дизайну завжди перебувають під тиском стислих термінів. Часто їм доводиться виконувати кілька ітерацій. Більшості з вас, ймовірно, бракує часу або зацікавленості перетворюватися в експерта з ліфтів і ескалаторів — і ви не мусите цього робити. Крім того, швидше за все ви не займаєтесь плануванням ліфтів і ескалаторів щодня, тому дуже легко забути або втратити потрібну інформацію.

Інструменти KONE пропонують швидкий і простий спосіб розв’язання цих проблем. Все, що вам потрібно знати, це де знайти інструменти. Після цього ви одразу зможете «пограти» з різними рішеннями, отримати розміри шахти, технічні характеристики та файли з CAD кресленнями та моделями BIM. Інструменти постійно оновлюються найсвіжішою інформацією про продукти, тож можете бути впевнені, що дані є завжди точними та актуальними. Важливо підкреслити, що ми надаємо не уніфіковані дані, а надійні індивідуальні специфікації, що були отримані на основі введених вами вимог і опису.

Отже, ось і все: ви побачили вісім причин значно покращити ваш процес проєктування через використання інструментів планування та проєктування KONE.

Підбиваючи підсумок, варто сказати, що цінність інструментів KONE найкраще визначає те, наскільки швидко й легко зараз можна знайти точну та актуальну інформацію — що не завжди було так. Тепер ви можете висвободити свої книжкові шафи й полиці, викинути всі ці запорошені посібники з планування 10-річної давності. Інструменти KONE в вашому розпорядженні цілодобово, без вихідних, на будь-якому пристрої, коли ви працюєте в офісі й навіть якщо чудова ідея спадала на думку ввечері вдома.

У наступному блозі я детальніше розповім про дизайнерські пропозиції KONE та інструмент KONE Car Designer. Не пропустіть!

Алексі М.

Про себе

Мене звати Алексі Марьямякі, і я відповідаю за клієнтські інструменти KONE для архітекторів та проєктувальників. Я працюю в KONE вже 16 років, тобто практично все своє трудове життя. Я маркетолог за освітою, тобто не «технар», але як власник дуже СТАРОГО мотоцикла я поступово перетворився у механіка (не за власним бажанням, а швидше через необхідність). Щоправда, напевно, я більше розуміюся на стендап виступах, ніж в інженерній справі, але, як мені здається, це робить мене ідеальним «експертом», який здатен пояснити, як слід користуватися інструментами KONE. Ці інструменти є такими незамінними саме тому, що не кожен з нас є інженером! Ні я, ні ви, ні навіть легендарний Алвар Аалто. І особисто я вважаю, що навіть Аалто міг би уникнути кількох жахливих прорахунків у проєктах, якби він в ті дні мав інструменти KONE!

img_KONE-Aleksi-Marjamaki-A-360x527

Ім'я: Алексі Мар'ямякі

Рідне місто: я родом із маленького містечка під назвою Ульвіла поблизу Порі на західному узбережжі Фінляндії.

Освіта: я навчався в університеті Оулу, а потім в університеті Тампере. Моєю спеціальністю був маркетинг, але я також вивчав стратегію та бухгалтерський облік.

Професійна роль: я член глобальної команди KONE з розвитку нового обладнання. Я відповідаю за такі інструменти, як «Онлайн проєктування ліфтів і ескалаторів» і «Дизайнер кабін ліфтів» для деталізації візуальних зображень ліфтів, а також за кілька інших інструментів для роботи з клієнтами, які ми зараз тестуємо.

Робочий стаж: я приєднався до міжнародної програми стажування KONE (ITP) у Гаазі, Нідерланди, у 2005 році. Я також працював менеджером із розвитку бізнесу в KONE у Великій Британії, коли інформаційне моделювання будівель (BIM) стало зростаючим трендом у проектуванні будівель.

Хоббі: займаюся кроссфітом з 2016 року. Кілька разів на рік катаюся на сноуборді. Я також маю човен і мотоцикл і люблю проводити теплі літні вечори, катаючись на човні навколо островів Гельсінкі або катаючись містом на своєму велосипеді.

Як я відпочиваю: я слухаю багато подкастів, деякі більш професійні, але переважно випадкові життєві знання. Я також дуже люблю стендап-комедію – дивитися і слухати, а не робити це сам.

Хто мене надихає: мій син Ойва, якому щойно виповнилося вісім років, і моя дочка Анні, якій у липні виповниться п’ять років.

Поділитися сторінкою

Файли cookie

Ми використовуємо файли cookie, щоб оптимізувати функціональність сайту та забезпечити вам найкращий досвід під час перегляду нашого сайту. Якщо ви згодні з цим і приймаєте всі файли cookie, просто натисніть кнопку «Прийняти».

Ви також можете переглянути нашу privacy statement.