Онлайн інструменти планування та проєктування спрощують управління проєктами, що потребують встановлення ліфтів та ескалаторів

Онлайн інструменти планування та проєктування спрощують управління проєктами, що потребують встановлення ліфтів та ескалаторів

Архітектори, це для вас. Дозвольте мені розповісти, як можна вивільнити час для більш творчої роботи через використання онлайн інструментів KONE для планування та проєктування ліфтів і ескалаторів — без страждань від нескінченних перевірок і помилок.

Вітаю. Мене звати Алексі.

Якщо ви це читаєте, швидше за все, ви архітектор, фахівець з проєктування та дизайну або, можливо, керівник будівництва об’єкта.

Якщо це так, хочу поділитися з вами кількома цікавими ідеями. Власне кажучи, я хочу розповісти вам так багато, що вирішив розпочати серію блогів, в яких намагатимуся розглянути всі способи полегшити ваше життя через використання онлайн інструментів планування та проєктування KONE.

Знадобиться декілька блогів, щоб в загальних рисах окреслити численні шляхи прискорення та полегшення процесу проєктування за допомогою інструментів KONE. Ці інструменти — KONE Elevator Planner, KONE Escalator Planner і KONE Car Designer — входять до сімейства інтуїтивно зрозумілих безкоштовних обчислювальних інструментів, які виконують замість вас математичні розрахунки та дозволяють зосередитися на найважливішому: вивільненні творчої енергії.

У своєму першому блозі я розгляну кілька класичних «катастрофічних сценаріїв», яких можна знищити у зародку завдяки використанню наших інструментів. Якщо ви втомилися вкотре повертатися за креслярський верстат через замалі розміри шахти ліфта або ескалатора, вам варто дочитати цей блог.

І ви не помиляєтесь, ці інструменти можна насправді використовувати абсолютно безкоштовно.

6 способів запобігти катастрофі через використання інструментів планування KONE

Просто введіть параметри та отримайте миттєвий доступ до цінних даних на початкових етапах розробки концепції.
Просто введіть параметри та отримайте миттєвий доступ до цінних даних на початкових етапах розробки концепції.

Кожен ліфт або ескалатор потребує ретельного планування для уникнення неприємних сюрпризів на наступних етапах процесу. Але іноді здається, що архітектурні проєкти підкорюються закону Мерфі. Навіть незначна помилка в розрахунках або неврахована норма безпеки може мати купу пов’язаних наслідків — і тоді трапиться неприємність. Разюча, велика неприємність. Тоді ви сором’язливо повертаєтеся до креслярського верстата, похмуро звертаючи увагу на нове сиве волосся на скронях, і починаєте все спочатку. Раз за разом.

Але уявіть, що у вас завжди виходить правильно з першої спроби. Що, якби існували інструменти, які б дозволяли вам вводити бажані параметри, а програмне забезпечення вказувало б вам, з якими розмірами ви можете грати, які положення норм потрібно враховувати та як ваш проєкт виглядатиме, відчуватиметься та функціонуватиме?

Уявіть, скільки часу, крові, поту, сліз і сивого волосся ви можете зберегти.

І ви насправді можете! Ці інструменти існують, і вони безкоштовні!

Це не просто допоміжні інструменти, які «приємно мати». Вони можуть заощадити вам години, якщо не дні, у власному розумінні цих слів. І гроші. І позбавити вас зайвого нескінченного клопоту.

Дозвольте мені почати з кількох типових сценаріїв, коли наші інструменти планування та проєктування можуть буквально врятувати ваш проєкт від ганебного фіаско.

1. Заплануйте достатньо вільного місця

Наші онлайн інструменти планування підкажуть вам, скільки місця потрібно відвести для ліфтів і ескалаторів.
Наші онлайн інструменти планування підкажуть вам, скільки місця потрібно відвести для ліфтів і ескалаторів.

Тут ми маємо напрочуд поширений сценарій, коли «проєкт пішов не так». Уявіть, що ви розробляєте план поверху торговельної будівлі, наприклад торгового центру. Ви хочете створити «вау-ефект», тому передбачаєте отвір на плані поверху в тому місці, де відвідувачам буде запропонована можливість пересування між рівнями торгового центру разом з візуальною перспективою, що надихає. Це має чудовий вигляд на моніторі комп’ютера, але... коли ви намагаєтесь інтегрувати ескалатори, виникає проблема. Ви розумієте, що кут нахилу ескалатора не дозволяє забезпечити той вільний простір над головою, який ви очікували. Тому на покупців високого зросту чекають серйозні неприємності. Це зовсім не та «подорож натхнення», яку ви собі уявляли! Тепер у вас немає інших варіантів, аніж почати все спочатку.

З KONE Escalator Planner цієї повної катастрофи вдалося б запобігти. Цей інтуїтивно зрозумілий інструмент дозволяє вводити параметри вашого проєкту, і після їх отримання миттєво генерує розміри ескалатора, двовимірні креслення та BIM-моделі. Він надає вам точні відстані, кути та просвіти, з якими вам доведеться «грати» з самого початку, на відправних етапах стадії розробки концепції проєкту.

Ви робите правильні розрахунки з першої спроби, а покупці вашого торгового центру залишаються з високо піднятою головою.

2. Одразу визначте розміри шахти ліфта

Архітектори не є (і не повинні бути) знавцями ліфтового обладнання, і певні ускладнення часто виявляються абсолютною несподіванкою для проєктувальників висотних будинків.

Однією з найпоширеніших причин фіаско, пов’язаних з ліфтами, є занадто малі розміри шахти ліфта або невідповідний просвіт в її верхній частині. Це часто трапляється, коли ви переносите розміри з якогось старого проєкту в новий проєкт. Зрештою ви використовуєте застарілі планувальні дані або виконуєте планування недостатньо ретельно. Чи знаєте ви, наприклад, що заміна дверей з боковим відкриттям на двері з центральним відкриттям не тільки впливає на ширину шахти, але також може збільшити необхідний просвіт її верхній частині, оскільки зверху кабіни ліфта буде потрібно встановити додаткові засоби безпеки? Це трапляється досить часто, і дуже ускладнює життя всім, хто залучений до виконання проєкту, особливо коли час має вирішальне значення (тобто практично завжди).

Є кілька способів розв’язання цієї проблеми, залежно від того, як швидко ви її помітили. Якщо ви виявили помилку швидко, можна змінити архітектурні креслення та підняти дах усієї будівлі. Це вимагає багаторазових перевірок узгодженості проєкту, а також оновлення документів. Фактично, це є марнуванням значного часу, до того ж у процесі виникають непотрібні ризики.

Іншим типовим рішенням є модифікація ліфта та збереження попередніх розмірів висоти, але це пов’язано з додатковими витратами та подовженням термінів постачання, оскільки вам потрібно нестандартне обладнання. Можливо вам також доведеться прийняти компромісні — не ідеальні для користувачів будівлі — рішення.

З KONE Elevator Planner такого не трапиться. Ви просто вводите свої параметри й миттєво отримуєте розміри шахти, технічні характеристики, файли CAD і BIM.

3. Враховуйте норми безпеки — завчасно

Отримайте необхідні дані на початку планування, щоб вам не довелось повертатися до креслярського верстата.
Отримайте необхідні дані на початку планування, щоб вам не довелось повертатися до креслярського верстата.

Ліфт — це технічно складна система з гнучкою конфігурацією, яка підпадає під дію суворих норм і правил з безпеки. Це означає, що, здавалося б, незначні зміни в конфігурації можуть призвести до непередбачених змін вимог до ліфта та його шахти.

Досить часто архітекторам не вистачає глибокого розуміння додаткових заходів безпеки або пристроїв, які є обов’язковими в певних проєктах будівель. Одним з очевидних прикладів є необхідність оснащення ліфта запобіжним механізмом гальмування противаги, якщо під ліфтом є доступний для людей простір, що досить часто трапляється в будівлях з підземним паркінгом. Багато проєктувальників не розуміють, що механізм гальмування противаги вимагає збільшення глибини шахти ліфта. Я навіть чув про реальні випадки, коли проєктувальники усвідомлювали, що цей обов’язковий пристрій безпеки повністю відсутній, коли — барабанний дріб — ліфт вже експлуатувався!

Доопрацювання ліфтового обладнання та шахти в готовій будівлі — не дешеве й не бажане завдання, тому має сенс витратити декілька додаткових хвилин на ранніх етапах, щоб переконатися в дотриманні всіх відповідних норм безпеки. Інструменти планування KONE надають точну актуальну інформацію про всі відповідні місцеві норми безпеки.

4. Переконайтесь, що дизайн інтер’єру ліфта відповідає будівлі

Коли ви проєктуєте нову будівлю або модернізуєте стару, зовнішній вигляд і відчуття від ліфтів повинні доповнювати ваше загальне бачення. Однак іноді ліфт може одразу ж впадати в очі. Безлика сталева коробка зіпсує години праці, які були витрачені на вдосконалення деталей вестибюля, реконструкцію якого ви виконуєте, в стилі арт-деко. Психоделічне освітлення в космічному стилі матиме зворотний ефект, якщо викликатиме відчуття клаустрофобії в кабіні вашого ліфта.

Інструмент KONE Car Designer зможе «оживити» ваше бачення через 3D-моделювання та створювати унікальні інтер’єри відповідно до ваших побажань. Програмне забезпечення дуже реалістично відтворює вигляд і сприйняття різних матеріалів, варіантів освітлення та окремих компонентів. Ваш комп’ютер, телефон або планшет відразу покаже, як виглядатиме ваш ліфт. Інструменти враховують не лише візуальне сприйняття, але й усі враження від використання ліфта.

5. Сплануйте рух потоків людей у кожному просторі

Онлайн інструменти KONE допомагають архітекторам і проєктувальникам передбачити оптимальні рішення та маршрути руху людських потоків з мінімальними зусиллями.
Онлайн інструменти KONE допомагають архітекторам і проєктувальникам передбачити оптимальні рішення та маршрути руху людських потоків з мінімальними зусиллями.

Не кожен архітектор має глибоке розуміння того, як пересуваються люди у великих громадських просторах. Чи можете ви напевно знати, скільки ліфтів має бути у розкішному готелі в центрі Стокгольма для обслуговування постояльців у години пікового навантаження? Як визначити, який ліфт найкраще підійде для даної будівлі? Чи повинна кабіна бути глибокою, широкою або квадратною? Які норми слід враховувати та яким має бути розмір дверного отвору?

Зазвичай ви звертаєтесь до інженера з вертикального транспорту, щоб він визначив й повідомив вам, яка швидкість ескалатора є оптимальною або скільки ліфтів потрібно для обслуговування пікового пасажиропотоку. Але інструменти KONE можуть принаймні допомогти вам з’ясувати це на ранніх етапах, оберігаючи вас від потенційно дорогих помилок і часовитратних повторень тих самих кроків.

Чи значить це, що ви можете назавжди попрощатися з інженером з вертикального транспорту, який завжди змушує вас чекати? Ні, поки що вони не залишаться без роботи. Вам все одно доведеться консультуватися з ними. Але завдяки інструментам KONE, які доступні у багатьох країнах світу зокрема в Україні, вам, можливо, не доведеться чекати від них вхідних даних для вашого проєкту. Ви матимете чітке бачення та схему на самих початкових стадіях — принаймні щодо моделі для вашого типу проєкту — задовго до проведення тендера/закупівлі.

6. Створить проєкт будівлі з врахуванням потреб завтрашнього дня

Очікується, що нова будівля отримає гнучку функціональність, адаптивність та відповідатиме вимогам завтрашнього дня. Вам необхідно зрозуміти потреби, які можуть виникнути через три, десять або навіть п’ятдесят років. Здатність до розширення та модульний принцип побудови є ключовими передумовами для архітектурних проєктів, як наприклад аеропорти та інші транспортні хаби.

Інструменти KONE допоможуть впровадити сучасний цифровий підхід до проєктування будівлі, забезпечивши відправну точку для «цифровізації» процесу координації проєкту та навіть створення віртуальної копії будівлі. Вони надають можливість отримувати готові BIM-моделі ліфтів і ескалаторів для ваших проєктів. Зрештою, це допомагає архітекторам усвідомити зони щільного зосередження та просторове розміщення суміжних елементів, а також визначити та усунути будь-які можливі конфлікти між різними елементами в будівлі на ранній стадії.

З інструментами KONE ви зможете створити модульну систему, яка легко адаптується. Ви вводите параметри, а інструменти видають тривимірні BIM-моделі об’єктів у потрібному форматі (IFC або RFA) з рівнем деталізації LOD100 або LOD200 і з відповідними специфікаціями. Цей перспективний (тобто орієнтований на майбутні потреби) BIM-елемент можна модифікувати відповідно до того, як еволюціонує ваш транспортний хаб, але специфікації та розміри об’єкта залишаються незмінними, що усуває потребу в дорогих нестандартних рішеннях під час оновлення будівлі.

Отже, тепер ви знаєте принаймні шість вагомих причин використовувати інструменти планування та проєктування KONE.

А ось і ще одна: інструменти KONE дуже інтуїтивно зрозумілі. Програмне забезпечення для архітекторів часто створюється з точки зору вузького технічного фахівця або експерта, проте наші інструменти є дуже «людськими». Їх практично неможливо використати неправильно або не здогадатися, як ними користуватися. Ми також постійно оновлюємо інформацію про продукти, тож можете бути впевнені, що дані є завжди актуальними. Наші інструменти надають не загальну інформацію, яка «приблизно підходить для типових проєктів», а дані, що стосуються конкретного проєкту, всіх відповідних стадій процесу проєктування та точну інформацію, яка вам потрібна.

Лише п’ять хвилин планування з використанням цих інструментів можуть заощадити багато годин вашого часу та вберегти від появи нового сивого волосся.

У наступному блозі я детальніше розповім про характерні особливості різних інструментів планування KONE. Не пропустіть!

Алексі М.

Про себе

Мене звати Алексі Марьямякі, і я відповідаю за клієнтські інструменти KONE для архітекторів та проєктувальників. Я працюю в KONE вже 16 років, тобто практично все своє трудове життя. Я маркетолог за освітою, тобто не «технар», але як власник дуже СТАРОГО мотоцикла я поступово перетворився у механіка (не за власним бажанням, а швидше через необхідність). Щоправда, напевно, я більше розуміюся на стендап виступах, ніж в інженерній справі, але, як мені здається, це робить мене ідеальним «експертом», який здатен пояснити, як слід користуватися інструментами KONE. Ці інструменти є такими незамінними саме тому, що не кожен з нас є інженером! Ні я, ні ви, ні навіть легендарний Алвар Аалто. І особисто я вважаю, що навіть Аалто міг би уникнути кількох жахливих прорахунків у проєктах, якби він в ті дні мав інструменти KONE!

img_KONE-Aleksi-Marjamaki-A-360x527

Ім'я: Алексі Мар'ямякі

Рідне місто: я родом із маленького містечка під назвою Ульвіла поблизу Порі на західному узбережжі Фінляндії.

Освіта: я навчався в університеті Оулу, а потім в університеті Тампере. Моєю спеціальністю був маркетинг, але я також вивчав стратегію та бухгалтерський облік.

Професійна роль: я член глобальної команди KONE з розвитку нового обладнання. Я відповідаю за такі інструменти, як «Онлайн проєктування ліфтів і ескалаторів» і «Дизайнер кабін ліфтів» для деталізації візуальних зображень ліфтів, а також за кілька інших інструментів для роботи з клієнтами, які ми зараз тестуємо.

Робочийстаж: я приєднався до міжнародної програми стажування KONE (ITP) у Гаазі, Нідерланди, у 2005 році. Я також працював менеджером із розвитку бізнесу в KONE у Великій Британії, коли інформаційне моделювання будівель (BIM) стало зростаючим трендом у проектуванні будівель.

Хоббі: займаюся кроссфітом з 2016 року. Кілька разів на рік катаюся на сноуборді. Я також маю човен і мотоцикл і люблю проводити теплі літні вечори, катаючись на човні навколо островів Гельсінкі або катаючись містом на своєму велосипеді.

Як я відпочиваю: я слухаю багато подкастів, деякі більш професійні, але переважно випадкові життєві знання. Я також дуже люблю стендап-комедію – дивитися і слухати, а не робити це сам.

Хто мене надихає: мій син Ойва, якому щойно виповнилося вісім років, і моя дочка Анні, якій у липні виповниться п’ять років.

Поділитися сторінкою

Файли cookie

Ми використовуємо файли cookie, щоб оптимізувати функціональність сайту та забезпечити вам найкращий досвід під час перегляду нашого сайту. Якщо ви згодні з цим і приймаєте всі файли cookie, просто натисніть кнопку «Прийняти».

Ви також можете переглянути нашу privacy statement.